Home » Warsztaty w ramach realizacji celów Programu dla szkół w klasie 4c

listopad 2022
P W Ś C P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
stat4u

Warsztaty w ramach realizacji celów Programu dla szkół w klasie 4c

22 października 2021 r. odbyły się trzygodzinne warsztaty, w których uczestniczyli uczniowie klasy 4c.
Temat przewodni warsztatów to: „Wartości witamin i składników mineralnych oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Wykorzystanie owoców, warzyw i produktów mlecznych do samodzielnego komponowania zbilansowanych, prostych i smacznych posiłków”.

Do realizacji zajęć warsztatowych uczniowie przygotowywani się wcześniej:

  • w ramach pięcioosobowych zespołów przygotowywali plakat dotyczący wylosowanych witamin i składników mineralnych, które zostały zaprezentowane społeczności szkolnej w formie wystawki,
  • żeby dobrze przygotować się do wykonania plakatu oraz dyskusji podczas zajęć warsztatowych, uzupełniali karty pracy (w domu) przeprowadzając rozmowy z rodzicami i innymi domownikami – „Ważna witamina”, Ważny składnik mineralny”. Efekt swojej pracy prezentowali podczas warsztatów,
  • wraz z rodzicami przygotowali własne propozycje przepisów na soki, koktajle i sałatki, które przynieśli na zajęcia z wychowawcą. Podczas spotkania wybierali przepisy dla siebie dobierając się w zespoły dwuosobowe, których zadaniem było przygotowanie potrzebnych produktów do wykonania wybranej potrawy lub napoju.

Pierwsza godzina warsztatów upłynęła na dyskusji kierowanej przez pielęgniarkę szkolną. Rozmowa dotyczyła witamin i składników mineralnych występujących w różnych produktach spożywczych (owocach, warzywach, mleku i przetworach mlecznych). Uczniowie dyskutowali o tym, gdzie dane witaminy
i składniki mineralne występują i jak ważną rolę odgrywają dla naszego organizmu. Omówili również piramidę zdrowego żywienia i stylu życia dla dzieci i młodzieży.

Drugą godzinę warsztatów uczniowie przeznaczyli na przygotowanie potraw
i napojów dla społeczności szkolnej. Uczniowie pomagali sobie wzajemnie
w sytuacjach, gdy jeden zespół skończył, a praca innej grupy wymagała więcej czasu na przygotowanie.

Oto efekty działań zespołów:

Podczas przerwy, społeczność szkolna mogła spróbować potraw i napojów za symboliczną złotówkę. Uczniowie i pracownicy szkoły zostali wcześniej powiadomieni o kiermaszu i zaproszeni na degustację przygotowanych potraw
i napojów poprzez dziennik Librus (w formie ogłoszenia).

Zebrane pieniądze podczas kiermaszu zostaną przeznaczone na zakup produktów potrzebnych do przygotowania drugiego śniadania w ramach akcji „Śniadanie daje MOC”.

Podczas trzeciej godziny warsztatów uczniowie podsumowali zdobytą wiedzę na temat witamin i składników mineralnych.
Mogli również spożyć produkty przekazane w ranach „Programu dla szkół” ,
w tym dniu otrzymali smaczne serki i rzodkiewki.

Certyfikaty













Skip to content