Home » Szkoła z witaminą

Szkoła z witaminą

29 maja w świetlicy szkolnej dla klas I-III odbyły się kolejne zajęcia o zdrowym odżywianiu. Dzieci musiały odpowiedzieć na trzy kluczowe pytania:
– Dlaczego jedzenie 5 posiłków dziennie jest ważne?
– Jaką moc mają śniadania?
– Jak jedzenie wpływa na moje samopoczucie?
Podajemy Wam również przepis na zdrowy posiłek:
OMLET BANANOWY
Zmiksuj przy użyciu blendera dwa jajka, banana, garść płatków owsianych, tak, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany – dodaj szczyptę cynamonu lub kakao – usmaż na patelni pod przykryciem – z dwóch stron.
Życzymy smacznego❤️😊❤️
W dniach 8 – 10 maj w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Zdrowia połączony z Dniem Ziemi. W czasie tych trzech dni wiele się działo, między innymi:
• Konkurs o Zdrowiu dla klas 4-6:
I miejsce- Zosia Witek kl.4c, Michał Krzykawski kl.5b,
II miejsce – Piotr Halemba kl.5b, Michał Bułat kl.4a,
III miejsce – Emilka Gadomska kl.4c
• Konkurs na „Najlepszą Piramidę Pokarmową” dla klas czwartych:
I miejsce kl.4c – Ala Szczepańska, Zosia Witek, Nina Karwicka, Antek Krutak,
II miejsce kl.4e – Amelia Dziąbowska, Emilka Lesiak,
III miejsce ex aequo – kl.4a Michał Bułat, Dawid Gil, Filip Palka oraz kl. 4d – Amelia Rutecka, Martyna Szatan, Ola Sałata, Bartek Wielich
• Turniej siatkówki dla klas 6 i 7.
Najlepszymi okazały się z wśród klas szóstych kl.6a, wśród klas siódmych kl.7a.
• Konkurs pt.: „Na zdrowej Ziemi, zdrowy Ja” dla klas 8 i 3 gimnazjum. Przy pięciu stanowiskach uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę z biologii, chemii i fizyki.
• Prezentacje multimedialne o zdrowym odżywianiu oraz przygotowaną przez Natalię Smalarz prezentacje o otyłości i zaburzeniach odżywiania.
• Samorząd uczniowski w czasie przerw częstował całą społeczność szkolną pysznymi owocami.W ramach akcji „Aktywna klasa”, każda klasa musiała przygotować plakat z wybranym owocem.
• Na długich przerwach odbywało się taneczne karaoke, a na sali gimnastycznej zajęcia ruchowe. Dla każdego coś miłego.
• 10 maja odbył się „Dzień zielony”, wszyscy musieli się w tym dniu ubrać na zielono.
• W niektórych klasach odbyły się śniadania pod hasłem: „Śniadanie daje moc”. Nauczyciele omówili z uczniami zasady zdrowego odżywiania oraz wytłumaczyli rolę śniadania w diecie dziecka.
• W świetlicy szkolnej dla klas I- III odbyły się zajęcia o zdrowym odżywianiu – 5 porcji świeżych warzyw i owoców.Uczniowie na zajęciach dowiedzieli się jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma codzienne spożywanie warzyw i owoców. W świetlicy odbyły się również zajęcia Planeta Energii, na których uczniowie rozmawiali o tym jak oszczędzać prąd w domu, a także czym są elektrośmieci i gdzie je należy wyrzucać.
• Uczniowie naszej szkoły z okazji Dnia Ziemi udali się także na sprzątanie okolic szkoły. Celem sprzątania była edukacja młodzieży w zakresie segregacji śmieci.
Dzień Zdrowia i Dzień Ziemi zaliczamy do udanych. Wiele się działo, było zielono i owocowo. Ruch, uśmiech, muzyka i dobra zabawa towarzyszyły nam przez cały czas. Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania oraz dbania o naszą Planetę.
Gratulujemy wszystkim którzy brali udział w konkursach i zajęli czołowe miejsca. Serdecznie dziękujemy naszym Paniom za przygotowanie tylu atrakcji, za zaangażowanie i dobrą zabawę.
« 1 z 2 »
W świetlicy szkolnej dla klas I-III odbyły się zajęcia o zdrowym odżywianiu – 5 porcji świeżych warzyw i owoców.
Uczniowie i uczennice na zajęciach dowiedzieli się, jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma codzienne spożywanie warzyw i owoców. Odpowiedzieli na pytanie, dlaczego w codziennej diecie należy uwzględniać 5 porcji warzyw i owoców oraz zastanowili się, w jakich okolicznościach lepiej spożywać surowe warzywa i owoce, a kiedy przetworzone. Ze względu na to, że nasze świetlicowe bajtle lubią wyzwania, to postanowiliśmy zorganizować dla nich owocowo-warzywny challenge 😁, który polegał na tym, że mając zasłonięte oczy dzieci musiały zgadnąć, co właśnie zjadły. Czasem trafiły na coś co bardzo lubią, a czasem na coś, co raczej omijają w swoim codziennym menu 🙃. Było wesoło i zdrowo 😉😎.
Klaudia Morkisz – Baron, Monika Grzechowska
26 kwietnia w świetlicy szkolnej odbyły się kolejne zajęcia o zdrowym odżywianiu pt.: ,,Siła umysłu”.
Uczniowie dowiedzieli się:
– jak zbudowany jest mózg i jakie funkcje pełni w naszym organizmie,
– jakie elementy stylu życia wpływają na pracę mózgu,
– zdobyli wiedzę na temat wpływu poszczególnych składników pokarmowych na pracę mózgu,
– poznali produkty poprawiające nastrój.
24 kwietnia w ramach TYGODNIA ZDROWIA w świetlicy szkolnej odbyły się zajęcia o zdrowym odżywianiu pt.: ,,Przekąski z głową”, dzięki współpracy z firmą Winiary. Uczniowie poznali 10 zasad prawidłowego odżywiania, wspólnie z nauczycielem omówili piramidę zdrowego żywienia i poznali zdrowe przekąski. Na koniec zajęć dzieci narysowały swoje własne pomysły na przekąskę z głową 🙂
Klasa 5a przyłączyła się do programu Winiary – ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO. Uczniowie 14 kwietnia wzięli udział w zajęciach edukacyjnych, zagrali w ciekawą grę Yedzo, a także wykonali pracę konkursową. Autorami wyjątkowej przekąski są:
– Gracjan Dobosz,
– Maria Kicińska,
– Klaudia Lemieszonek.
Ogromnie dziękuję Pani Patrycji Andrzejewskiej za przeprowadzenie zajęć, a uczniom z 5a za zaangażowanie i pomysłowość 🙂
Uczniowie klasy 1a wzięli udział w kolejnych warsztatach kulinarnych realizowanych w ramach programu Zdrowe nietrudne. Tym razem zadaniem do wykonania był zdrowy deser.
#zdrowenietrudne
8 marca w świetlicy szkolnej dla klas I-III odbyły się kolejne zajęcia w ramach programu ,,Zdrowe nietrudne” pt.: ,,Jedzenie wszystkimi zmysłami – jak jeść oczami”. Dzięki tym zajęciom uczeń:
– rozumie znaczenie odpowiedniego odżywiania się człowieka;
– wie, co warto włączyć do swojej diety;
– nazywa produkty spożywcze;
– rozpoznaje warzywa i owoce.
Klaudia Morkisz
Klasa 6a i 6b brały udział w programie ,,Lubella inspiruje i edukuje”. Uczniowie poszerzyli swoje wiadomości na temat zbóż. Grali w gry edukacyjne, rozwiązywali krzyżówki oraz wspólnie przygotowywali zdrowe posiłki.
18 stycznia w świetlicy szkolnej dla klas I-III odbyły się drugie zajęcia w ramach programu ,,Zdrowe nietrudne” pt.: ,,Czy jogurt naturalny może być smaczny?”. Dzięki tym zajęciom uczeń:
– wie, jak powstaje jogurt, potrafi wymienić kolejne etapy produkcji;
– zna i nazywa produkty mleczne;
– przygotowuje jogurt naturalny według przepisu;
– zgodnie współdziała w grupie;
– wie, że są ,,dobre i złe” bakterie w przyrodzie;
– argumentuje swoją opinię.
Na zakończenie zajęć dzieci wykonały rysunki produktów mlecznych, a także odpowiedziały na pytania z quizu – Klaudia Morkisz, Joanna Jopek.
W ramach programu ZDROWE NIETRUDNE uczniowie klasy I a przystąpili do  realizacji zadań konkursowych.  W trakcie zajęć dzieci odróżniały produkty zdrowe od niezdrowych, poznały podstawowe zasady zdrowego trybu życia, Piramidę Zdrowego Żywienia,  wykonały zdrowe śniadanie  wykorzystując przepisy kulinarne zawarte w książeczce „Drużyna przygód”.
#zdrowenietrudne

11 stycznia odbyły się pierwsze zajęcia w ramach programu ,,Zdrowe nietrudne” pt.: ,,Wspólny posiłek – dlaczego jest tak ważny?”. Dzięki tym zajęciom uczeń:
– opowiada o swoich upodobaniach kulinarnych;
– ma świadomość, że nie wszyscy lubią te same produkty;
– potrafi skomponować zdrową kanapkę;
– podaje przykłady ulubionych produktów swojej rodziny;
– wie, jak powinien wyglądać rodzinny posiłek.
Na zakończenie zajęć dzieci wykonały piękne rysunki swojej rodziny podczas wspólnego posiłku – Klaudia Morkisz.
#zdrowenietrudne #szkolazwitamina

Nasza szkoła w tym roku szkolnym 2017/2018 uczestniczy w nowym ,,Programie dla szkół” realizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i współfinansowanym z funduszy Unii Europejskiej. W ramach programu uczniowie klas 1-5 będą otrzymywać odpowiednie porcje owoców, warzyw , mleka i przetworów mlecznych. Ponadto dzieci będą brały udział w projekcie ,,Szkoła z witaminą”, którego  celem jest przeprowadzanie działań edukacyjnych promujących zdrowe nawyki żywieniowe.

Owoce i warzywa w szkole

Program realizowany jest przez Agencję Rynku Rolnego i współfinansowany z funduszy Unii Europejskiej.

Celem programu jest promowanie  zdrowych nawyków żywieniowych oraz szerzenie wiedzy na temat pochodzenia owoców i warzyw. W ramach programu uczniowie klas I-III otrzymują 2-3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia. Ponadto dzieci biorą udział w projektach edukacyjnych, spotkaniach z dietetykiem, konkursach oraz innych działaniach propagujących zdrowe odżywianie.

Więcej informacji o programie na  stronie:http://www.owocewszkole.org

Certyfikaty