Home » Szkoła z witaminą

Szkoła z witaminą

26 kwietnia w świetlicy szkolnej odbyły się kolejne zajęcia o zdrowym odżywianiu pt.: ,,Siła umysłu”.
Uczniowie dowiedzieli się:
– jak zbudowany jest mózg i jakie funkcje pełni w naszym organizmie,
– jakie elementy stylu życia wpływają na pracę mózgu,
– zdobyli wiedzę na temat wpływu poszczególnych składników pokarmowych na pracę mózgu,
– poznali produkty poprawiające nastrój.
24 kwietnia w ramach TYGODNIA ZDROWIA w świetlicy szkolnej odbyły się zajęcia o zdrowym odżywianiu pt.: ,,Przekąski z głową”, dzięki współpracy z firmą Winiary. Uczniowie poznali 10 zasad prawidłowego odżywiania, wspólnie z nauczycielem omówili piramidę zdrowego żywienia i poznali zdrowe przekąski. Na koniec zajęć dzieci narysowały swoje własne pomysły na przekąskę z głową 🙂
Klasa 5a przyłączyła się do programu Winiary – ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO. Uczniowie 14 kwietnia wzięli udział w zajęciach edukacyjnych, zagrali w ciekawą grę Yedzo, a także wykonali pracę konkursową. Autorami wyjątkowej przekąski są:
– Gracjan Dobosz,
– Maria Kicińska,
– Klaudia Lemieszonek.
Ogromnie dziękuję Pani Patrycji Andrzejewskiej za przeprowadzenie zajęć, a uczniom z 5a za zaangażowanie i pomysłowość 🙂
Uczniowie klasy 1a wzięli udział w kolejnych warsztatach kulinarnych realizowanych w ramach programu Zdrowe nietrudne. Tym razem zadaniem do wykonania był zdrowy deser.
#zdrowenietrudne
8 marca w świetlicy szkolnej dla klas I-III odbyły się kolejne zajęcia w ramach programu ,,Zdrowe nietrudne” pt.: ,,Jedzenie wszystkimi zmysłami – jak jeść oczami”. Dzięki tym zajęciom uczeń:
– rozumie znaczenie odpowiedniego odżywiania się człowieka;
– wie, co warto włączyć do swojej diety;
– nazywa produkty spożywcze;
– rozpoznaje warzywa i owoce.
Klaudia Morkisz
Klasa 6a i 6b brały udział w programie ,,Lubella inspiruje i edukuje”. Uczniowie poszerzyli swoje wiadomości na temat zbóż. Grali w gry edukacyjne, rozwiązywali krzyżówki oraz wspólnie przygotowywali zdrowe posiłki.
18 stycznia w świetlicy szkolnej dla klas I-III odbyły się drugie zajęcia w ramach programu ,,Zdrowe nietrudne” pt.: ,,Czy jogurt naturalny może być smaczny?”. Dzięki tym zajęciom uczeń:
– wie, jak powstaje jogurt, potrafi wymienić kolejne etapy produkcji;
– zna i nazywa produkty mleczne;
– przygotowuje jogurt naturalny według przepisu;
– zgodnie współdziała w grupie;
– wie, że są ,,dobre i złe” bakterie w przyrodzie;
– argumentuje swoją opinię.
Na zakończenie zajęć dzieci wykonały rysunki produktów mlecznych, a także odpowiedziały na pytania z quizu – Klaudia Morkisz, Joanna Jopek.
W ramach programu ZDROWE NIETRUDNE uczniowie klasy I a przystąpili do  realizacji zadań konkursowych.  W trakcie zajęć dzieci odróżniały produkty zdrowe od niezdrowych, poznały podstawowe zasady zdrowego trybu życia, Piramidę Zdrowego Żywienia,  wykonały zdrowe śniadanie  wykorzystując przepisy kulinarne zawarte w książeczce „Drużyna przygód”.
#zdrowenietrudne

11 stycznia odbyły się pierwsze zajęcia w ramach programu ,,Zdrowe nietrudne” pt.: ,,Wspólny posiłek – dlaczego jest tak ważny?”. Dzięki tym zajęciom uczeń:
– opowiada o swoich upodobaniach kulinarnych;
– ma świadomość, że nie wszyscy lubią te same produkty;
– potrafi skomponować zdrową kanapkę;
– podaje przykłady ulubionych produktów swojej rodziny;
– wie, jak powinien wyglądać rodzinny posiłek.
Na zakończenie zajęć dzieci wykonały piękne rysunki swojej rodziny podczas wspólnego posiłku – Klaudia Morkisz.
#zdrowenietrudne #szkolazwitamina

Nasza szkoła w tym roku szkolnym 2017/2018 uczestniczy w nowym ,,Programie dla szkół” realizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i współfinansowanym z funduszy Unii Europejskiej. W ramach programu uczniowie klas 1-5 będą otrzymywać odpowiednie porcje owoców, warzyw , mleka i przetworów mlecznych. Ponadto dzieci będą brały udział w projekcie ,,Szkoła z witaminą”, którego  celem jest przeprowadzanie działań edukacyjnych promujących zdrowe nawyki żywieniowe.

Owoce i warzywa w szkole

Program realizowany jest przez Agencję Rynku Rolnego i współfinansowany z funduszy Unii Europejskiej.

Celem programu jest promowanie  zdrowych nawyków żywieniowych oraz szerzenie wiedzy na temat pochodzenia owoców i warzyw. W ramach programu uczniowie klas I-III otrzymują 2-3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia. Ponadto dzieci biorą udział w projektach edukacyjnych, spotkaniach z dietetykiem, konkursach oraz innych działaniach propagujących zdrowe odżywianie.

Więcej informacji o programie na  stronie:http://www.owocewszkole.org

Certyfikaty